Barátok România in de pers

Folkert zet zich in voor Roemeense kinderen: ‘Als je daar bent geweest, klaag je hier nooit meer’

HETEREN - Hij is sinds begin jaren ‘90 betrokken bij liefdadigheidswerk in Roemenië. Ook dit jaar zet Folkert de Vries zich namens de Stichting Barátok Románia weer in voor kinderen in de gemeente Hodod. ,,Als je daar bent geweest, klaag je hier in de winkel nooit meer over iets wat er een keer niet is.”

Lex Halsema 27-03-21, 11:33

Folkert de Vries

Barátok Románia, het is Roemeens voor Vrienden van Roemenië. Een tiental van die vrienden woont in Heteren en omgeving en bestuurslid Folkert de Vries ziet dat de coronacrisis ook gevolgen dreigt te krijgen voor de hulp in de Roemeense dorpen. Een online wijnactie moet nu soelaas bieden. 


  Online wijn verkopen voor de stichting, dat vraagt toch om uitleg.

,,Wij zetten ons sinds begin jaren negentig in voor de dorpen in de gemeente Hodod. Jaarlijks gaat er tussen de vijf- en tienduizend euro die kant op, allemaal ingezet om in de brede zin groepen mensen te helpen. Dat geld zamelen we in Heteren in via een bridgedrive, de wijnactie en wat andere activiteiten. Maar die konden vanwege corona niet plaatsvinden. Met de wijn gaan we in Heteren normaal gesproken van deur tot deur en hebben we in al die jaren een aardige klantenkring opgebouwd. Maar dit jaar kregen we geen toestemming voor die aan de deurverkoop, vanwege corona. Daarom doen we dat nu online. We zetten de bestelling bij de voordeur neer en houden zo afstand. Op die manier hopen we toch weer geld voor hulp in Hodod te verdienen.”


  Hoe komt iemand uit Heteren in die situatie terecht?

,,Vanuit de kerk was er in 1990 een echtpaar in Hodod geweest. Die kwamen echt geschokt terug en vertelden daar over. Toen is die hulp min of meer spontaan op gang gekomen. In 1992 is vervolgens de Stichting Barátok Románia opgericht, geheel zelfstandig. We hebben natuurlijk nog steeds goede banden met de kerken in Heteren, maar staan op eigen benen. Ook gaat er jaarlijks, op eigen kosten, een groepje naar Hodod om te helpen en te kijken hoe het daar gaat.’’ 


   U bent zelf vast ook geweest, wat trof u daar aan?

,,Onvoorstelbare armoede. Maar ook het idee dat je in een tijdmachine vijftig jaar terugging in de tijd. Dan logeer je bij mensen die geen waterleiding hebben, bij wie de wc een gat in de grond in de achtertuin is, dat is wel confronterend. Maar het heeft me ook gesterkt in de wens daar iets aan te doen, die mensen te helpen. En ja, wij weten ook dat onze hulp uit Heteren een druppel op een gloeiende plaat is, maar het is nodig. Je krijgt er ook veel dankbaarheid voor terug.”


U heeft lang bij de Wageningen Universiteit gewerkt als expert op bodemkundig terrein. Kwam dat daar ook van pas?

,,Jazeker. Na de val van het communisme viel in Hodod ook het landbouwcollectief uiteen. De boeren kregen allemaal een klein stukje land, maar hadden grote problemen met de bodemkwaliteit. Daar heb ik goed mee kunnen helpen. Met advies, maar ook met het leveren van kalk en het afhandelen van subsidieaanvragen. Die kalk was nodig om de bodem te herstellen, maar het aanvragen van subsidie die daarvoor klaarlag, was te ingewikkeld. Dus dat hebben wij gedaan. Nu adviseren we ook om notenbomen te gaan verbouwen, daar is de grond in en rond Hodod heel geschikt voor. Ook daar is denk ik hulp nodig, het vraagt om investeringen.”  


  Twijfelt u weleens aan de haalbaarheid van adviezen?

,,Soms wel, het is een andere wereld. Maar we hebben een positieve blik. Werken goed samen met een daar opgezette stichting waar ook de burgemeester, schooldirecteur, huisarts en voorgangers uit Hodod in zitten. En dan zie je soms een vliegwieleffect. Ik noemde al het ontbreken van een waterleiding. Die lag slechts in een klein deel van de gemeente. Dat hebben wij de eerste jaren, stukje bij beetje, elk jaar een stukje uitgebreid. De gemeente nam dat op een gegeven moment over, nu ligt er in vrijwel heel Hodod een waterleidingnet.’’

Heterense hulpactie Roemenië dit jaar helemaal online

HETEREN - De Heterense Stichting Barátok Románia gaat dit jaar vanwege corona niet langs de deur voor de jaarlijkse wijnactie. Om toch hulp te kunnen bieden in Roemenië, kiest de stichting voor een online-actie.

Lex Halsema 22-03-21, 18:00

De Stichting Barátok Románia ondersteunt sinds 1992 de dorpen in de Roemeense gemeente Hodod. Er zijn al verschillende projecten uitgevoerd. De stichting richt zich dit jaar op de naschoolse opvang en bijscholing van zigeunerkinderen in Hodod. Door de strenge lockdown hebben deze kinderen extra achterstand opgelopen.


Alles afgelast

Voor inkomsten is de stichting aangewezen op activiteiten als de jaarlijkse Barátokwijnactie, een jaarlijks bridgetoernooi, giften van bedrijven, particulieren, scholen en kerkgenootschappen. Vanwege de coronabeperkingen zijn al die activiteiten afgelast. Ook de jaarlijkse rondgang door het dorp gaat niet door. Dat is een vergunningsplichtige activiteit en die vergunning is vanwege coronabeperkingen door de gemeente geweigerd. 

Door corona zijn scholen en opvang lang dicht geweest, wat voor die kinderen als het om leren en taal gaat echt stilstand is.

Folkert de Vries, Stichting Barátok Románia

Om iedereen tóch van wijn te kunnen voorzien is er een internetactie opgezet: via baratokwijn@gmail.com kan er Roemeense rode, witte of rosé wijn worden besteld. Dat kan tot 31 maart en de wijn (6 euro per fles) wordt twee weken later bezorgd. 

 

Juist nu nodig

Hulp in Hodod is juist nu hard nodig, zegt bestuurslid Folkert de Vries. ,,We zien in Hodod het aandeel zigeunerkinderen op school en in de opvang toenemen. Die komen uit arme gezinnen en hebben vaak ouders die niet kunnen lezen of schrijven. Door corona zijn scholen en opvang lang dicht geweest, wat voor die kinderen als het om leren en taal gaat echt stilstand is. Hun ouders kunnen hen immers niet helpen.”

Een echtpaar kwam echt geschokt terug uit Hodod, toen is de hulp min of meer spontaan op gang gekomen

  En nu richt u zich op de scholen en buitenschoolse opvang?

,,Dat is helaas ook nodig en wordt zelfs urgenter. Ook in Hodod, een echt plattelandsdorp, zie je veel mensen richting stad of buitenland vertrekken. Er blijven veel mensen met een zigeunerachtergrond achter en het aandeel zigeunerkinderen op scholen neemt toe. Die hebben echt een

leerachterstand, ook omdat ze thuis niet echt in een, hoe zal ik dat noemen, onderwijs stimulerende omgeving zitten. Door de coronalockdown krijgen ze nu helemaal geen les meer en neemt die afstand verder toe. Daarom proberen we lessen en buitenschoolse opvang op te zetten, dat is voor de toekomst van die kinderen van levensbelang.”


Paspoort

Folkert de Vries is in 1952 geboren in Hommerts (Friesland).

Hij ging in Sneek naar de Middelbare Landbouwschool en in Leeuwarden naar de Hogere Landbouwschool.

De Vries werkte van 1976 tot zijn pensioen in 2017 aan Wageningen University & Research als onderzoeker en bodemdeskundige.

Sinds 1992 is hij actief in de Stichting Barátok Románia, momenteel als penningmeester.