Klik op het menu-symbool links bovenin het scherm om het menu te openen.

Beleidsplan

Stichting Barátok Románia,
Beleidsplan 2022 - 2024

 

 

1.Doelstelling

De Stichting stelt zich ten doel structurele hulp te verlenen aan de inwoners van de gemeente Hodod (4 dorpen) in Roemenië in de vorm van kleine projecten waarvoor de verantwoordelijkheid en het beheer steeds meer bij de plaatselijke bevolking moet komen te liggen. We kiezen ervoor om onze hulp via “korte lijnen” aan te bieden, zonder gebruik van tussenpersonen of instanties.

Meer concreet qua sectoren: had de hulp aanvankelijk vooral betrekking op landbouw en infrastructuur (waterleiding), naderhand richt ze zich op onderwijs (inrichting schoollokalen; lesmateriaal; speciale aandacht voor Roma-kinderen), sociale welzijns- en gezondheidszorg en cultuur (tandarts; huisarts; sociaal-medische centra; ouderenzorg; dorpshuizen). Stimulering van toerisme is geagendeerd.

 

2.Vergaderingen

De leden van onze stichting vergaderen ongeveer om de zes weken op een wisselende avond.

Hiervoor maakt de secretaris een rooster. De vergadering wordt door het DB voorbereid. Tijdens de vergadering worden de activiteiten van de Stichting besproken, er worden gezamenlijke besluiten genomen en er worden concrete afspraken gemaakt over uit te voeren taken. De leden notuleren bij toerbeurt.

 

3.Werkbezoeken aan Hodod

Minimaal één keer per jaar gaat een delegatie van onze stichting naar Hodod om lopende en nieuwe projecten door te spreken. De deelnemers dragen in belangrijke mate bij aan de reiskosten voor deze werkbezoeken. In de tussenliggende perioden onderhouden we contact met de contactpersonen in Hodod via e-mail en telefoon/app. We streven ernaar om bij elke vergadering op de hoogte te zijn van de actuele ontwikkelingen in Hodod.

 

4.Beschrijving van de activiteiten om de doelstellingen te bereiken

De hulp aan Hodod bestaat vooral uit financiële ondersteuning van projecten op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, welzijn, jongerenwerk, infrastructuur en toerisme. In de afgelopen jaren hebben wij een procedure ontwikkeld om zo verantwoord mogelijk te komen tot de keuze van nieuwe projecten (zie bijlage):

We vragen aan afgevaardigden van de bevolking van Hodod om na te denken over een nieuw project waarvan de hele gemeenschap of een belangrijk deel ervan kan profiteren.

Het project wordt bij onze stichting ingediend en door ons besproken en beoordeeld.

Na goedkeuring wordt in Hodod een projectplan opgesteld met daarbij een begroting. Ook wordt aangegeven wie in Hodod verantwoordelijk is voor de uitvoering van het project.

Aan de hand van het projectplan tracht de Stichting Barátok Románia financiering te verwerven.

Hiervoor zijn twee opties:

a) financiering uit eigen middelen of

b) financiering uit eigen middelen in combinatie met subsidie uit een ideëel fonds. Bij deze optie wordt het plan door ons ingediend bij het geselecteerde fonds.

Nadat de financiering rond is, wordt er contact opgenomen met de projectleider in Hodod en wordt er een contract opgesteld onder welke voorwaarden het project uitgevoerd gaat worden. Daar na kan het project starten.

Het project wordt in Hodod uitgevoerd en de benodigde financiële middelen worden in fasen beschikbaar gesteld.

Na de afronding moeten de afgevaardigden verantwoording afleggen over het uitgevoerde plan en de besteding van de gelden. Na goedkeuring ontvangen zij het restant bedrag.

Wanneer financieel is bijgedragen door derden informeren wij de subsidiënt over de uitvoering en afronding van het project.

Wij voelen ons medeverantwoordelijk voor de continuïteit van de projecten, ook na afronding blijven we betrokken. Tijdens onze werkbezoeken controleren we de voortgang van lopende projecten.

 

5.Lopende en voorgestelde projecten 2022 – 2024

Sociale en medische (welzijns-) zorg, m.n. voor ouderen: 

Bevorderen van onderlinge contacten tussen ouderen, gezelligheid, en uitstapjes.

Faciliteren van cultuur en onderwijs.

Gescheiden inzameling van afval in de 4 dorpen. Het verwerken van afvalhout

Naschoolse opvang van Roma kinderen in het dorp Nadișu.

Hoogwaardige warmtebronnen stimuleren (warmtepomp via buitenlucht)

Aaanleg van een voedselbosje bij de school in Hodod.

 

6.Fondsenwerving

We zijn actief op het gebied van public relations. Jaarlijks wordt een nieuwsbrief opgesteld en verspreid onder belangstellenden. Ook publiceren we regelmatig in streek- en kerkbladen overnzeactiviteiten. Daarnaast staan we zo nu en dan met een stand op jaarmarkten e.d. om het publiek te informeren over ons werk.

 

Om aan voldoende financiële middelen te komen, organiseren we diverse activiteiten.

Wijnactie; ieder jaar organiseren we in Heteren, een wijnactie waarin we proberen huis aan huis Roemeense wijn te verkopen. Na de Coronapandemie hebben we ook meer gekozen voor de internetverkoop en gebruik te maken van sociale media zoals de internetbrief, Heteren Sociaal en het Gemeentenieuws.

Bridgedrive; ieder jaar wordt er in zalencentrum De Bongerd te Heteren in samenwerking met bridgeclub 3 Sans Atout te Herveld een regionale bridgedrive georganiseerd. De opbrengst van deze drive is voor onze stichting.

Donaties; van particulieren en van kerken ontvangen we regelmatig giften en donaties.

Subsidie; bij het ontwikkelen van nieuwe projecten wordt onderzocht of er mogelijkheden zijn om een deel van het project te financieren uit fondsen.

 

 7.​ Het beheer en de besteding van de financiële middelen

Ieder jaar stelt de penningmeester een jaarrekening, balans en
begroting op. Hiervoor houdt hij een financiële administratie bij. Dit financiële jaaroverzicht wordt in een vergadering van onze stichting besproken en door een kascontrolecommissie gecontroleerd. Bij goedkeuring wordt aan de penningmeester décharge verleend.

Ons beleid is om een kleine financiële reserve te hanteren om eventuele tegenslagen te kunnen opvangen. We streven ernaar om de verkregen middelen rechtstreeks ten goede te laten komen aan de bevolking van Hodod.

 


Opgesteld 8 september 2022